champagne-1347625_1280

Jak się sprawdzić jako kelner lub kelnerka w pracy w klubie

Na pewno wieczorem na imprezy przychodzić będzie przychodzić zdecydowanie więcej osób. Z tego powodu każdy kelner będzie miał o wiele więcej pracy do wykonania. Więcej osób w klubie to większa liczba klientów do obsłużenia. Jak zostać dobrym kelnerem? Przede wszystkim należy przestrzegać najważniejszych zasad. Co do tego należy zaliczać?

Klienta, bez względu na to kim jest należy traktować jak najlepiej tylko można. O czym należy pamiętać? Na pierwszym miejscu przede wszystkim warto postawić uśmiech. Na co się tutaj decydować? Przede wszystkim na szczery i sympatyczny uśmiech. Nie warto udawać swojego sztucznego uśmieszku gdyż to niestety może być zdecydowanie czymś niewskazanym.

Na samym początku, jeśli wejdzie klient do restauracji należy pomyśleć o tym aby automatycznie do niego podejść i zdecydować się na to aby podać mu kartę menu a także zapytać czy potrzebne będą na szybko jakieś przekąski. Nie wypada czekać aż klient sam poprosi o kartę. To niestety będzie świadczyć o nieprzygotowaniu kelnera.

Rzecz, która może być bardzo mile widziana przez wszystkich rodziców to z pewnością traktowanie ich dzieci jakby byli najważniejsi w całym klubie. Przez to można sobie w sposób doskonały nabić punkty u mamy lub taty. Warto się na to decydować ponieważ dzieci za uprzejme zachowanie odpłacać będą wszystko podwójnym uśmiechem.

Dobre przygotowanie powinno także wynikać ze strony kelnera lub kelnerki. O czym należy w tej sytuacji pamiętać? Przede wszystkim warto się zapoznać z całą kartą menu po to aby właśnie nie czuć się zaskoczonym/zaskoczonym kiedy przyjdzie zamówienie o przykładowym numerze 45. Warto odejść od tego i w domu należy przestudiować całą kartę. Z klientami nie warto rozmawiać o pogodzie w sposób negatywny gdyż to się może odbijać na całych twoich relacjach. W tej sytuacji należy wyrażać się w sposób bardzo optymistyczny w stylu – za pięć minut się rozpogodzi lub wszystkie ciemne chmury znikną.

Praca kelnera to na pewno opanowanie do perfekcji swojego stroju a także mowy ciała. W tej sytuacji należy się zdecydować na schludne ubranie każdego dnia. Co należy rozumieć pod mową ciała? Przede wszystkim otwarte i szczere gesty. W żaden sposób kelner nie powinien pokazywać swojego zmęczenia czy braku humoru. Należy od tego odejść aby w restauracji spodziewać się wyższego napiwku.

Widząc sytuację w której to klient zakończył swoje danie warto od razu podejść do niego aby pozbierać wszystkie brudne rzeczy. Nie należy o tym zapominać gdyż to może świadczyć o braku szacunku do każdej osoby.

Otrzymany napiwek nie należy przeliczać w obecności gości. Ta praktyka nie będzie uważana za najlepszą. Warto od niej odejść i to w jak najszybszym czasie. Zamiast tego należy się decydować na to aby po każdym odejściu klienta powiedzieć, życzę miłego dnia lub coś innego. To na pewno będzie pozytywne odebrane przez klienta. Pożegnanie w przyjaznej atmosferze to coś na co warto się decydować. Każdy kelner musi zdawać sobie sprawę z tego, że miła obsługa może zostać zapamiętana przez dłuższy okres czasu i dobre wykonanie swojej pracy należeć będzie do czegoś korzystnego.

You might also like

Dodaj komentarz